Aan de slag

Ben je enthousiast geworden over groene schoolpleinen en wil je aan de slag?
Er zijn een aantal bassistappen om een mooi, leuk en duurzaam schoolplein van de toekomst te maken!


Opstart

In de startfase gaat het om verkenning en het vastleggen van de basis. Op een schoolplein speel je samen, dus maak je het ook samen! Voorbereiden vraagt dus vooral veel samenwerken. Lees meer over de opstart.

Ontwerp

In de ontwerpfase gaat het om verkenning en het vastleggen van de basis.  draait het vooral om het terugbrengen van de thema’s: groen, klimaatbestendig en natuurlijk-avontuurlijk. Die terugkomen in o.a. duurzame speelaanleidingen, waterberging en een gezonde speelplaats. In het ontwerp worden daarnaast de wensen en eisen van alle gebruikers en betrokkenen meegenomen. De uitgangspunten die tijdens de startfase zijn vastgesteld zijn de uitgangspunten. Lees meer over de ontwerp.

Aanleg

Wanneer het ontwerp voor het groene schoolplein is gemaakt, kan er een begonnen worden met de aanleg. Vergeet niet van dit moment een feestje te maken met alle betrokkenen! En wil je wat extra pers voor je school? Dit is een mooi moment. Lees meer over het aanleg.

Onderhoud

Het onderhoud van een gezond, klimaatbestendig schoolplein is vakwerk. Met name moestuinieren is erg intensief. Lees meer op onderhoud.
Kijk bijvoorbeeld op de website van Jong Leren Eten.

Veiligheid

Kinderen zijn leergierig, willen ontdekken en verleggen hun grenzen. Tijdens het spelen leren ze risico’s inschatten, keuzes maken, gaat het om (zelf-)vertrouwen en hun motorische ontwikkeling. Spelen op een groen natuurlijk avontuurlijk schoolplein draait dan ook om meer dan alleen plezier en ontspanning. Het gaat om uitdaging, ontwikkeling en veiligheid. Daarnaast brengen de speelaanleidingen op een groen schoolplein ander speelgedrag, uitdagingen en risico’s met zich mee dan de stenenpleinen. Het is daarom zeer belangrijk om hier goed over na te denken en leerkrachten en ouders hierin mee te nemen. Lees meer over veiligheid.

Financiering

Een groen schoolplein gaat gepaard met een begroting en budget. Mensen en materialen moeten immers betaald worden. De subsidieregeling Schoolpleinen van de toekomst helpt voor 70% mee aan de plannen, en ontvangt max. € 14.000,-. Maar hoe kom je aan de overige 30%? Of wat te doen als de begroting hoger ligt? Hier staan enkele tips om aan het budget te komen. Lees meer over financiering.

Communicatie

Na al het zwoegen en zweten is het groene schoolplein een feit! Dit verdient een feest! Een officiële opening van het schoolplein met de leerlingen, leraren, ouders, betrokkenen en sponsoren! Lees meer over communicatie.

Groen & biodiversiteit 

Een Schoolplein van de toekomst is klimaatbestendig, natuurlijk avontuurlijk en groen. Dit betekent niet alleen veel gras, (fruit)bomen en (eetbare)planten. Er moet ook goed gekeken worden naar de (speel)ondergrond, de manier van begrenzen en de mogelijkheden voor dieren om lekker te leven. Lees meer over groen & biodiversiteit.

Water & Klimaat

Een Schoolplein van de toekomst is klimaatbestendig, natuurlijk-avontuurlijk en groen. Dit betekent niet alleen veel (fruit)bomen en (eetbare)planten, maar ook het gebruik duurzame materialen.

Veel schoolpleinen kunnen klimaatbestendiger worden gemaakt zodat ze beter water op kunnen slaan of juist afvoeren. Door het veranderde klimaat regent het vaker en harder en zijn zomers warmer en droger. Een betegeld schoolplein kan regenwater niet de grond inzakken. Het water stroomt met hevige regen het riool in. Zonde! Want de grond kan dit water heel goed gebruiken. Lees meer over water & klimaat.

Gezond

Een moestuin is niet alleen heerlijk om uit te snoepen maar zorgt ook voor een groener en klimaatbestendiger schoolplein. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat moestuinieren zorgt voor een positieve houding van kinderen tegenover gezonde voeding. Een andere plus is dat tuinieren zorgt voor extra beweging. Lees meer over gezond.


Wil je een extra steuntje in de rug, lees dan de mogelijkheden voor hulp van een procesbegeleider van IVN.

Inspiratie over de te zetten stappen vind je bij het IVN.

Veel gemeenten hebben extra regelingen om je schoolplein nóg duurzamer in te kunnen richten. Vraag daarvoor bij je gemeente naar de mogelijkheden.