Financiering

Een groen schoolplein gaat gepaard met een begroting en budget voor de financiering. Mensen en materialen moeten immers betaald worden. De subsidieregeling Schoolpleinen van de toekomst helpt financieel voor 70% mee aan de plannen. Maar hoe kom je aan de overige 30%? Of wat te doen als de begroting hoger ligt? Hier staan enkele tips om aan het budget te komen. 

1. Beperk je kosten
De eerste tip is het meest voor de hand liggende: beperk je kosten. Bij het maken van het ontwerp zijn kosten vastgesteld. Is het mogelijk om meer gebruik te maken van vrijwilligers? Hiermee bespaar je al op mankracht. Leen gereedschap van ouders en hergebruik materialen. Ga ook na of ouders, bouwmarkten, de gemeente, groothandel van groen of Staatsbosbeheer materialen over hebben. Daarnaast kan gekeken worden of een deel van de (ontwerp-) plannen later uitgevoerd kunnen worden. Door de aanleg te faseren kunnen kosten gedrukt worden.

2. Andere subsidies
Kijk of het mogelijk is om gebruik te maken van andere subsidies of mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Veel gemeenten hebben subsidies die aansluiten bij Schoolpleinen van de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden.
Kijk daarnaast naar potentiele fondsen, ook hier is het mogelijk om extra financiën te ontvangen.

In februari 2019 heeft Provincie Noord-Brabant de nieuwe versie van de gids “Subsidies en Fondsen voor groene burgerinitiatieven” uitgebracht. Misschien vind je hier nog mogelijkheden voor jullie schoolplein!

3. Kom zelf in actie.
Naast de gebruikelijke manier om aan extra financiën te komen zijn er tal van acties die je zelf kunt uitvoeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties: een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statieflessen of organiseer een markt.
Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie. Crowdfunding VoorNatuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuur-gerelateerde projecten. Het project moet daarom altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap. Van de provincie Noord-Brabant kan je maximaal €5.000,- extra ontvangen als je hetzelfde bedrag ophaalt. Voor meer informatie kijk op de website van Voor je Buurt of Crowdfunding voor Natuur.

4. Sponsoren.
De vierde optie is het zoeken van sponsoren. Deze kunnen hulp bieden op verschillende manieren: financieel, vrijwilligerswerk of door het leveren van goederen. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt.
Daarnaast kun je non-financiële hulp op verschillende manieren krijgen. Vraag bij bijvoorbeeld de gemeente of staatbosbeheer of zij nog oude bomen hebben. Zaag deze in stukken en je hebt geweldige boomstronkjes om op te staan, zitten en op te spelen. Of neem contact op met een teler en kijk of zij planten en stuiken hebben die misschien niet meer goed zijn voor de verkoop. Wellicht kunnen deze voor een zacht prijsje overgenomen worden. Hou ook rekening met het jaargetij. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen!