Groen en biodiversiteit

Een Schoolplein van de toekomst is klimaatbestendig, natuurlijk avontuurlijk en groen. Dit betekent niet alleen veel gras, (fruit)bomen en (eetbare)planten. Er moet ook goed gekeken worden naar de (speel)ondergrond, de manier van begrenzen en de mogelijkheden voor dieren om lekker te leven.

– Bomen en Planten: laat een hovenier helpen bij het maken van de juiste keuzes. Sommige planten en bomen zijn zeer geschikt voor een moestuin, anderen juist om mee te knutselen of zijn zeer educatief. Denk aan mooie knoppen in de lente, bloemen in voorjaar en de zomer en prachtige bladeren in de herfst. Let goed op met giftige planten en planten met stekels. Laat deze niet weg. Je kunt ze prima gebruiken als leeraanleiding!

– (Speel)ondergrond: wordt erop het deel van het schoolplein veel gerent? Geschommeld? Verstopt? Of komen leerlingen er zelden? Allemaal punten die belangrijk zijn om mee te nemen bij het kiezen van de juiste ondergrond. Je wilt namelijk niet dat je om de haverklap de ondergrond moet vernieuwen of dat deze effect heeft op de rest van het plein. Zand, schelpen, gras, planten of houtsnippers zijn ideaal als ondergrond. Goed om op te spelen en heel klimaatbestendig!

– Begrenzing: voor leerlingen is het heel fijn om het idee te hebben vrij spel te hebben. Je lekker verstoppen voor je klasgenoten, samen te kunnen kletsen en spelen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de begrenzing. De planten moeten tegen een stootje kunnen en hebben mogelijk meerdere functies. Stuiken, (wilgen)hagen en bomen zijn niet alleen ideaal als grens maar ook een hele fijne plek voor dieren.