Met cursus nóg groener schoolplein

Zie jij als leerkracht de meerwaarde van het buiten leren en lesgeven, maar kom je er vaak niet aan toe om buiten daadwerkelijk een les te verzorgen? Weet je niet altijd hoe je een buitenles aan moet pakken omdat het je aan suggesties en materialen ontbreekt?
Kom dan naar een kennisbijeenkomst van Springzaad!

Stichting Springzaad wil graag de kennis over groene schoolpleinen vergroten, juist bij de hoveniers en uitvoerders, De stichting ontwikkelt cursusmodules die verdiepend ingaan op de verschillende aspecten van groene schoolpleinen. Mogelijke thema’s voor een cursus zijn bijvoorbeeld veiligheid, beheer en onderhoud, gebruik en duurzame doorontwikkeling.

Een groen schoolplein biedt volop mogelijkheden om buiten les te gaan geven. Niet alleen buitenles over de groene elementen op het plein, maar ook lessen voor vakken als taal, rekenen, geschiedenis en kunst.

Subsidie
Joyce Kabel van ABG Gemeente, is enthousiast na het volgen van de tweedaagse cursus: ”Ik ken nu de mogelijkheden van de subsidie van de Schoolpleinen van de Toekomst en de voorwaarden daarvan. En ik weet nu hoe je kunt vergroenen. Hoe belangrijk het is voor de speelwaarde en leerprestaties voor het kind. Dat een groen schoolplein een fijnere plek is voor leerkrachten en bijdraagt aan verkoeling op het plein en in de school. Ook de waterberging was de eyeopener.”

Veiligheid
Volgens Joost Duin van BTL moet er “altijd ruimte blijven voor discussie rondom veiligheid. Er moet aandacht zijn om de speelpleinen niet te veilig te maken. Speelwaarde van groen staan voorop. Zo hebben we de avontuurlijke ruimte aan de achterzijde van een school met enkele aanpassingen nog spannender gemaakt. Dit plein had al moestuintjes maar nu zijn er wilgen aangeplant, stapstenen en een ribbelpad. Er werd een waterloopje met handpomp (grondwater) met een klein slootje/geultje dat afvloeit naast de school aangelegd en ook nog houtsnippers gestrooid.”